شناخت رنگ ها برای کسب و کارها؛ یک الزام یا اضافه کاری؟

7 دقیقه

شناخت رنگ ها یکی از علوم مهمی است که در رشته‌های مختلف مانند طراحی گرافیک، طراحی سایت، کارهای تبلیغاتی و… مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما بیشتر افراد به سلیقه خود رجوع می‌کنند تا از علم روانشناسی رنگ استفاده کنند. در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم آشنایی با رنگ‌ها چه تأثیری بر کسب و کار ما دارد.

حس بینایی ما تحت تأثیر نور و رنگ تغییر می‌کند. حس بینایی یکی از حواس ورودی بدن ماست و بدن ما تحت تأثیر تصاویر ورودی قرار می‌گیرد. تصور کنید ما با دیدن یک تصویر خشونت آمیز، ترس را تجربه می‌کنیم. یا با دیدن یک سبد گل زیبا، احساس شادی و آرامش داریم. پس به طور قطع می‌توان گفت حس بینایی تأثیر به سزایی روی احساسات ما دارد.

در ادامه به تأثیرات رنگ‌ها بر احساسات می‌پردازیم. همچنین بررسی می‌کنیم هریک از رنگ ها چه احساسی را در ما ایجاد می‌کند.

شناخت رنگ کاربرد زیادی در رشته های مختلف دارد.

کشف قدرت رنگ ها چگونه احساسات مختلف را برمی انگیزد؟

رنگها و احساسات ارتباط تنگاتنگی باهم دارند. رنگ‌های گرم نسبت به رنگ‌های سرد احساسات متفاوتی در ما ایجاد می‌کنند. همچنین تیرگی و روشنایی رنگ‌ها نیز در تغییر احساس ما تأثیرگذار است. در واقع همه چیز به نحوه استفاده از اثرات روانی رنگ بستگی دارد.

هر رنگی عواطف و احساسات متفاوتی را در ما ایجاد می‌کند. رنگ‌ها می‌توانند ما را شادمان، غمگین، مضطرب و یا آرام کنند. همچنین با شناخت رنگ‌ها می‌توان احساسات مختلف را برانگیخت. به طور مثال ما با تصویر یک همبرگر وسوسه انگیز، احساس گرسنگی می‌کنیم. یا دیدن تصویر گوجه سبز موجب ترشح غدد بزاقی دهان می‌شود. این واکنشها متأثر از شرطی شدن بیولوژیکی بدن ، اثرات فرهنگی و اثرات روانی است.

چطور با روانشناسی رنگ، تأثیرات عاطفی رنگ ها را بشناسیم؟

رنگ‌های مختلف می توانند بر احساسات تأثیر بگذارند و این مهم به عواملی همچون روشنایی، سایه، رنگ یا تناژ رنگ و یا سرد و گرم بودن بستگی دارد. در ادامه به تأثیر رنگ ها بر احساسات نگاهی می اندازیم:

رنگ‌های سرد

به رنگ‌هایی از طیف سبز، آبی و بنفش رنگ سرد می‌گوییم. رنگ‌های سرد معمولاً آرام‌بخش هستند، اما می‌توانند احساس غم و اندوه را نیز بیان کنند. زمانی که میخواهیم خلاقیت را برانگیزیم استفاده از رنگ بنفش کمک کننده است. معمولا برای نمایش سلامتی، زیبایی و امنیت استفاده از رنگ‌های سرد بهترین گزینه است.

روانشناسی رنگ‌های سرد

رنگ‌های غمگین

رنگ‌های سرد معمولا القا کننده احساس غم و اندوه هستند. در مواقعی که قصد طراحی برای مناسبت‌های غمگین داریم بهتر است از ترکیب رنگ های سرد و تاریک استفاده کنیم. رنگ‌های سرد معمولا در مناسبت‌های مذهبی و برای طراحی بنرهای عرض تسلیت بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما استفاده اشتباه از این رنگ‌ها در کارهای تبلیغاتی ممکن است هزینه کارفرما را به طور کامل بسوزاند.

روانشناسی رنگهای غمگین

رنگ‌های انرژی‌زا

رنگ‌های قوی و روشن و رنگ های نئونی معمولا احساس انرژیک را در افراد ایجاد می کنند. رنگ هایی مانند قرمز روشن، زرد روشن و سبز نئونی می تواند احساس انرژی و هوشیاری بیشتری در افراد ایجاد نماید. بنابراین استفاده از این رنگ ها برای تبلیغات بسیار مناسب است. رنگ های پر رنگ و قوی مانند آبی سلطنتی، سبز زمردی و… نیز می‌توانند اثر محرکی داشته باشند و به شما احساس طراوت و انرژی می بخشد.

رنگ‌های شاد و انرژی زا

رنگ‌های گرم

رنگ‌های گرم اغلب در ما احساس شادی، خوش بینی و انرژی ایجاد می‌کند.با این حال، رنگهای زرد، قرمز و نارنجی نیز می‌توانند اثر جلب توجه داشته باشند و از این رنگ‌ها در علامت خطر استفاده می‌شود. رنگ‌های قرمز همچنین می تواند اشتهای افراد را افزایش دهد. بنابراین یکی از رنگ‌های پرتکرار در حوزه مواد غذایی است.

روانشناسی رنگ‌های گرم

رنگهای شاد

رنگ‌های شاد معمولا موجب ایجاد حس هیجان و شادابی در افراد می‌شود. این رنگ‌ها معمولا ترکیبی از رنگ‌های گرم است. حتی زمانی که میخواهند از رنگ‌های سرد استفاده کنند، برای ایجاد هیجان آن را با طیفی از رنگ گرم ترکیب می‌کنند. معمولا از بنفش، صورتی، سبز فسفری، نارنجی، قرمز و… استفاده می‌کنند. معمولا در حوزه‌هایی که مربوط به کودکان است از طیف رنگ های شاد استفاده می‌کنند.

شناخت رنگ‌های شاد

رنگ‌های آرامش‌بخش

رنگ‌های آبی و سبز با ترکیب رنگ‌های خنثی می‌تواند احساس آرامش در افراد ایجاد کند. رنگ‌های پاستلی، مخصوصاً مواردی که با رنگهای سرد ترکیب می‌شوند بیشتر احساس آرام بخش دارند. مانند آبی آسمانی، یاسی، نعنایی و صورتی. رنگ های خنثی مانند سفید، کرم و خاکستری نیز می توانند حس آرامش را القا کنند. هرچه رنگ‌های کمتری ترکیب کنید و طرح ساده‌تر باشد، آرامش بیشتری منتقل خواهد شد.

رنگ‌های آرامش بخش

آیا رنگ شناسی به ارتقای هوش هیجانی کمک می کند؟

بازی با رنگها و رنگ شناسی تأثیر به سزایی در رشد خلاقیت دارد. همچنین دانشمندان با بررسی اثرات رنگ‌ها بر خلاقیت فکری و ذهنی کودکان و رشد تفکر آن‌ها به نتایج قابل توجهی دست یافته‌اند. رنگ‌ها بسیار در رشد تفکرات کودکان مؤثر است. بنابراین شناخت رنگ‌ها کمک می‌کند تا به خصوص در رابطه با کسب و کارهای مرتبط با کودکان حساسیت بیشتری به خرج داد.

رنگ زرد

رنگ زرد بیشترین بازتابش را در میان رنگ ها دارد و به همین دلیل محرک ذهن است. این رنگ، سمبل آگاهی و روشنی است. همچنین می تواند روی ضمیر انسان، خلاقیت و مثبت اندیشی تأثیر مثبت داشته باشد. رنگ زرد یکی از رنگ های اصلی است و فعالیت‌های ذهنی را تحریک می‌کند. همچنین هوش و کنجکاوی را تقویت می‌کند و قادر است سرعت تفکر، تصمیم گیری و تمرکز حواس را ارتقا دهد.

شناخت رنگ زرد

رنگ مشکی

رنگ مشکی در ترکیب 6 رنگ اصلی می‌گنجد اما در واقع با ترکیب رنگ‌ها نیز می‌توان آن را ساخت. رنگ مشکی در واقع نماد عدم نور است. این رنگ که به عنوان یکی از رنگ‌های خنثی استفاده می‌شود، برای توصیف قدرت، تاریکی و مرگ به کار می‌رود. در بیشتر فرهنگ‌ها نماد عزاداری است. این در حالی است که بیشتر افرادی که رنگ سیاه را دوست دارند، خود را فردی دست نیافتنی می‌پندارند.

شناخت رنگ مشکی

رنگ سبز

از نظر ساختار روانشناسی رنگ سبز می تواند ذهن را متعادل نگه دارد. نکته قابل توجه در مورد سبز آن است که چشم برای تمرکز کردن روی آن هیچ نیازی به تنظیم شبکیه ندارد. بنابراین از همه رنگ‌ها خوشایندتر است. در روانشناسی رنگ، سبز حالتی از نگرش ذهنی مثبت را ایجاد می‌نماید. همچنین چون با رنگ‌های طبیعت بیشتر سر و کار دارد، ناخودآگاه احساس ثبات و امنیت را در افراد ایجاد می‌کند.

ترکیب رنگ و شناخت سبز

رنگ قرمز

رنگ قرمز یکی از رنگ‌های اصلی است. در روانشناسی رنگ از آن با عنوان هیجان انگیر و اعتمادآفرین یاد می‌شود. در ضمن حواس را تحریک کرده و انرژی‌های متمرکز، جاه طلبی، شهامت و اشتها را افزایش می‌دهد. قرمز، رنگی هیجانی است و ذهن منطق‌گرا را به خود درگیر می‌کند. این رنگ با انرژی مهار نشده‌‌ی خود، موجب افزایش خلاقیت، انرژی و شادابی در زندگی است.

روانشناسی رنگ قرمز

رنگ لیمویی

لیمویی رنگی از خانواده زرد است. این رنگ نشان‌دهنده شخصیت مثبت و زودفهمی است. ترکیب رنگ لیمویی با آبی آسمانی نشانگر ذهن باز، فهم زیاد و درک بسیار شفاف است. رنگ زرد تقابل ویژه‌ای با رنگ خاکستری دارد. بنابراین ترکیب رنگ لیمویی با خاکستری موجب حذف معانی منفی آن می‌شود. با توجه به اینکه رنگ لیمویی رنگی شاد محسوب می‌شود، یکی از رنگ‌های مناسب در طراحی‌های تبلیغاتی است.

روانشناسی رنگ لیمویی

رنگ آبی

در مبانی رنگ شناسی آبی، یکی از رنگ‌های اصلی است و همچنین به رنگ حقیقت مشهور است. رنگ آبی نشانگر ذهن عالی و هوش سرشار است. همچنین احساس معنویت با اسن رنگ در ارتباط است. این رنگ، آرام‌بخش و تسلی‌دهنده است. اگر کسی بیش از حد احساس ناراحتی داشته باشد و در آستانه خشم و اضطراب قرار داشته باشد، پوشیدن لباس آبی آرامش ذهن او را افزایش می‌دهد.

ترکیب رنگ آبی

کلام آخر

شناخت رنگ‌ها و احساسات همواره با هم در ارتباط هستند و نمی‌توان این ارتباط را نادیده گرفت. همیشه باید تأثیرات مثبت و منفی رنگ‌ها را در نظر گرفت. احساسی که رنگها ایجاد می‌کند ریشه در تفاوت‌های فرهنگی، تفاوت‌های بیولوژیکی و تجربیات گذشته افراد دارد. همچنین رنگ‌ها می‌تواند افراد را به اقدام خاصی تشویق نماید. اگرچه در رابطه با رنگ توافق جهانی صورت نگرفته است و ممکن است هر رنگ در فرهنگ‌های مختلف معانی متفاوتی داشته باشد، اما نمی‌توان ارتباط رنگ و احساسات را منکر شد.

بنابراین در حوزه و کسب و کاری مشغول به فعالیت هستید. حتما با توجه به ماهیت کاری خود تأثیر رنگ بر احساسات را در نظر بگیرید. اکنون که می‌دانید رنگ ها و احساسات چگونه یکدیگر را تحت تأثیر قرار می‌دهد، می‌توانید رنگ‌ها را با دقت بیشتری انتخاب نمایید و نتایج مورد نظر خود را دریافت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *